Brande kirke er åben Kl. 10 - 17 fra ugen op til påske til og med uge 42

Mange af fotografierne fra kirkerne kan ses i en større opløsning ved at klikke på det enkelte fotografi - læs mere nederst på siden

Et godt sted til fordybelse, stilhed og eftertanke.

Brande Kirke er en romansk landsbykirke fra sidste halvdel af 1100-tallet.
Den er hvidkalket og ligger smukt midt i byen ud til hovedgaden.

Kirken har gennem århundrederne gennemgået adskillige ændringer.
I 1700-tallet, nærmere bestemt 1732, blev tårnet ombygget og våbenhuset kom til.
Men allerede i 1600-tallet fik kirkerummet den smukke renæssancealtertavle med alterbord.
Altertavlen er tredelt med et nadverbillede i midten flankeret af malerier af korsfæstelsen og opstandelsen.

Felterne er adskilt af de fire evangelister.
Øverst på altertavlen finder vi den sejrende og velsignende Kristus.
De udskårne figurer symboliserer troen, håbet, retfærdigheden og kærligheden.

I samme periode kom også prædikestolen til udskåret i egetræ med de fire evangelistfigurer og malede billeder fra den bibelske fortælling i felterne.

Kristus-figuren på væggen mod dåbsværelset er ligeledes fra 1600-tallet.
I en montre i det vestlige sideskib ses apostelfigurerne med Kristus i midten udskåret i alabast.

De gamle figurer er fra 1733.
En af figurerne, Bartholemæus, er fornyet og skåret ud i træ, fordi den oprindelige var ”slidt” op, da just den apostel ansås for at have helbredende virkning.

På grund af byens voldsomme vækst måtte man i 1939 foretage en drastisk udbygning af kirken for at skaffe flere siddepladser. Kirkens nordlige mur blev erstattet af tre sideskibe. Indvendig er sideskibene adskilt af kraftige granitsøjler.

Ved siden af koret blev bygget dåbsværelse, præsteværelse og toilet. Indgangspartiet blev bygget om og udstyret med tympanoner i granit både ved indgangen til våbenhuset og til selve kirken. Korbuen blev ændret, og der kom en ny døbefont.

Kirkens orgel blev fornyet i 1988 og flyttet fra tårnrummet ned i det midterste sideskib. Det er på 19 stemmer bygget af Marcussen og sønner.

Se mere om: Skærlund kirke

Se mere om: Uhre kirke

Mange af fotografierne fra kirkerne kan ses i en større opløsning ved at klikke på det enkelte fotografi. Billedet åbner derefter på en anden måde - og ved at klikke endnu engang på en detalje i fotografiet vil det blive fremvist omtrent i dobbelt opløsning (dog ikke fuld størrelse); Hvor man herefter kan gå på opdagelse i nogle af fotografiets detaljer.

For at vende tilbage til hjemmesiden kan man blot klikke på Pil tilbage (pil mod venstre) øverst på siden.

Alle fotografierne forefindes ofte i de originale trykte forstørrelser i A2 format (8 gange større end almindeligt A4 papir) på Brande kirkekontor og kan ses ved henvendelse til Aksel Rauff - God fornøjelse.